Línia 2: Informàtica de la biodiversitat: bases de dades i desenvolupament d’eines i de programari especialitzat en la gestió i l’anàlisi de la biodiversitat
- Actuacions
- Membres
- Banc de Dades de Biodiversitat de Catalunya (BDBC)
És la recopilació de tota la informació publicada sobre la biodiversitat de Catalunya (plantes, fongs i animals). En l'actualitat conté 3.494.610 citacions referents a 37.044 espècies. Projecte finançat íntegrament per la Generalitat de Catalunya.
L'objectiu de la base de dades és recopilar tots la informació disponible sobre els grups vegetals i sobre els aspectes genètics i de saber tradicional esmentats.
Pla de treball:- Actualització amb noves dades publicades
- Adaptació d'estructures a una d’oberta de gestor de documents
- Incorporació de les noves dades al BDBC.
- Sistema de información de la vegetación ibérica y macaronésica (SIVIM)
Recopilació de tots els inventaris de vegetació de la península Ibèrica i les illes macaronèsiques. El portal conté actualment 184.307 inventaris de vegetació corresponents a més de 3.000.000 d'observacions florístiques. Projecte finançat pel “Ministerio de Educación y Ciencia”.
Pla de treball i activitats: Actualització de SIVIM a partir del buidatge de taules d’inventaris de les revistes botàniques. - Atles de la Flora Vascular dels Països Catalans (ORCA)
Finançat per l’Institut d'Estudis Catalans (projecte ORCA). Edició i publicació (en paper i per Internet) de mapes de distribució de les plantes vasculars silvestres dels Països Catalans, se n'han editat 5.642 tàxons accessibles al portal.
Pla de treball: Continuar la recopilació de dades bibliogràfiques i de dades inèdites subministrades pels més de 100 membres consultors del projecte. - Bases de dades citogenètiques
Fer assequible informació citogenètica de plantes.
El pla de treball consisteix a l'actualització de bases de dades:- de quantitat d’ADN nuclear en asteràcies
- ADN ribosòmic en plantes
- cromosomes B en plantes, fongs i animals
- i cromosomes sexuals en plantes
- Base de dades etnobotànica
Recopilació de noms i coneixements tradicionals de les plantes als Països Catalans. S’ha desenvolupat un portal web específic (Etnobotanica.iec.cat), finançat per l’Institut d'Estudis Catalans. Conté gairebé 80.000 entrades (registres) amb noms de plantes i 55.000 amb usos medicinals. També s’ha desenvolupat una base de dades en línia d'abast mundial sobre etnobotànica de Cannabis sativa (CANNUSE), amb unes 2.500 entrades.
Pla de treball: En els propers anys es preveu introduir unes 30.000 entrades d’usos alimentaris (i algunes més sobre begudes) i unes 30.000 més d’altres usos i altres informacions a la base de dades catalana i continuar alimentant CANNUSE, amb treballs en llengües altres que l’anglès, amb la qual s’ha començat la base de dades. - Base de dades de plantes d’origen híbrid
Recopilació d’aquells híbrids descrits en plantes vasculars amb informació dels parentals i d’aquelles evidències morfològiques, cariològiques o genètiques publicades que demostren el caràcter híbrid de la planta. Actualment la base de dades esta en construcció i serà pública en un portal web específic (NOTHOBASE).
Pla de treball: acabar de recopilar la informació dels 1.498 híbrids que tenen més de 10 cites a GBIF i publicar-ho al portal web. - Variables i protocols per a la millora de l’estudi de biodiversitat
Creació de noves variables bioclimàtiques, com el recent publicat Índex d’estabilitat climàtica (CSI), i una variable sobre amplitud bioclimàtica, en fase d’elaboració. Desenvolupament de nous protocols per a la inventariació de la biodiversitat, com ara el recentment publicats protocols “Photo Voucher” and “Fusion Voucher” per als herbaris. Pla de treball: elaboració de noves variables aplicades a estudis de nínxol ecològic i millora de l’eina iNaturalist per tal que les dades siguin més fiables i més útils per a estudis científics.
Pel que fa al desenvolupament de programari, s'ha de continuar la millora l’APP ZamiaDroid d’entrada de dades al camp, del paquet de programes B-VegAna.
Pla de treball: Millora de la sincronització dels projectes ZamiaDroid amb el servidor de dades del BDBC.
Manica Balant |
|
Carlos Gómez |
|
Roser Melero |
|
Neus Nualart |
Jordi Rull |
Joan Simon |
Ignasi Soriano |